Ana içeriğe atla

İNSANOĞLU KEŞİFLER VE YAPAY ZEKA

          Biz insanoğlu tembel canlılarız galiba. Bu sözlerime tepki göstereceğinizi biliyorum. Ancak konuyu biraz açmama izin verirseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız sanırım. Belki hak verirsiniz belki karşı çıkarsınız takdir sizin.

        İnsanoğlu ilkel çağlardan itibaren işlerini kolaylaştırmak için aletler geliştirmiş ve gelişmeler çağlar atlatmış beraberinde medeniyeti bizlere getirmiştir. Tekerleğin icadı, yazının icadı, barutun icadı… vb. keşifler insanlık tarihine damga vurmuştur. Sürekli hayat standartlarımız artırmak için yoğun çaba sarf etmekteyiz. Başlarda fiziki olarak aşırı güç gerektiren işleri daha rahat yapabilmek için geliştirdiğimiz aletler ilerleyen süreçlerde otomobil ve uçak benzeri ileri teknoloji gerektiren ve Dünya’yı adeta küçülten keşiflere dönüştü.

Bu keşifler içinde bilgisayar’ın keşfi insanlık tarihi açısından çok hızlı gelişim sürecini başlatmıştır. Son elli yılda yapılan teknolojik gelişme ve ilerleme önceki tüm zamanlardan daha fazla oldu diyebiliriz. İnternetin hayatımıza girmesiyle beraber akıllı cihazlar beynimize hükmetmeye her hareketimizi takip etmeye başladı. Artık cep telefonu uygulamalarına gelen reklamlar insanda her adımızın takip edildiği hissi uyandırıyor. Bu sadece hissiyatla kalmıyor her adımımız kayıt altına alınıyor.

Son olarak insanoğlu olarak uğraşımız bizim yerimize düşünecek bilgisayarlar geliştirmek. Yapay zeka olarak tanımladığımız ve bir çok alanda kullanımına başlanan bu sistemin çok faydalı ve başarılı yönleri olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Ancak her icat kendi risklerini beraberinde getirmez mi? 1945 yılında nasıl olsa kullanılmaz diyerek icat edilen Atom Bombası Hiroşima ve Nagazaki’de 500 bine yakın insanın ölümüne sebep oldu. Ayrıca bu silah hala bazı devletler tarafından tehdit unsuru olarak kullanılmaktadır.

Yapay zeka diye başlayan ve gelişiminin nereye varacağı bilinmeyen bu teknoloji gelecekte bilim kurgu filmlerinde dahi ön görülmeyen bir gelecek bize hazırlıyor olabilir mi? Gelecekte bir gün yapay zeka ile işleyen makinelerin fişini çekemezsek ya da kapatamazsak. İnsan gibi düşünen karar alabilen ancak birer makine olduğundan vijdan ve merhamet gibi insani özellikleri olamayan yapay zeka ürünü robotlar. İnsanoğlu olmazsa Dünya daha yaşanılır bir yer olur teziyle tüm insanlığı yok etmek istemeyeceklerinin bir garantisi var mı? Fazla ütopik olduğunu düşündüğünüzü biliyorum. Ancak insanoğlu hiçbir zaman duracağı noktayı bilmedi ve hep daha iyisini istedi. Daha iyisi ok ve yayla, kılıç ve kalkanla başlayan savaşlar nükleer silahlarla toplu katliamlara devam etti.

Bırakın insanoğlu düşünsün doktorlar, mühendisler insan olsun robot olmasın. Bizi var eden insani özelliklerimizi kullanalım çalışalım, yorulalım ama bunu insanoğlu olarak biz yapalım. Teknoloji bile olsa bir sınır çizelim. Hayatımızı teknoloji yönetmesin.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SAĞLIKLI BİR DÜNYA İÇİN İNEKLER Mİ, İNSANLAR MI, AZALTILMALI?

              Dünya nüfusu 8 milyarı geçti. Nüfusu hızla artan insanoğlu kendine yeni yaşam alanları açmak için yoğun bir çaba içerisine girdi. Yeni yaşam alanının yanında hızla artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için bir yandan birim alandan daha fazla ürün elde etmeye çalışırken diğer yandan yeni tarım alanları açma çalışmalarını sürdürmektedir. Artan insan nüfusu gelişen teknoloji, ulaşım araçları enerji ihtiyacını artırmış ve bizleri daha fazla fosil yakıt kullanımına itmiştir. Günümüzde insanoğlunun yaşam tarzı dünyanın Karbon dengesini bozmuş ve küresel ısınma dolayısıyla büyük bir iklim krizi ile baş başa bırakmıştır.             Seller, orman yangınları, kuraklık insanları zor durumlarda bırakmaya devam etmektedir. Başta gıda üretimi kaynaklı olmak üzere gelecekte bizi zor günlerin beklediği aşikârdır. Tam da bu nokta devletler bu olaya karşı çözüm arayışl...

COVİD-19

     2019 yılının aralık ayında Dünya’da ilk defa Çin’de ortaya çıkan bir hastalık tüm Dünya’yı esir aldı. Çin’de vahşi hayvan satılıp yendiği hayvan pazarlarından insanlara bulaştığı düşünülen bir virüs. Korona virüs enfeksiyonu yüzyıllar hatta dünya var oldukça unutulmayacak bir süreç yaşatıyor tüm insanlığa. İlk günlerde Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan ve sert karantina görüntüleriyle bir anda tüm dünyanın dikkatini bölgeye çeviren olaylar. Ardından tüm dünyayı etkisi altına alan korku dolu günler. Aşı ve ilaç üretimi için yoğun çaba harcayan birçok devlet ve bilim adamı. Sınırlarını tüm dünyaya kapatan ülkeler. Sokağa çıkma yasakları ve eve hapsolmuş milyarlarca insan. Toplasanız bir çay kaşığını doldurmayacak hacimde virüs tüm dünyayı esir aldı.  XXI. yüzyılda bilim ve iletişim alanında çok hızlı ilerleme yaşayan insanoğlu büyük bir sınav ile karşı karşıya kaldı. Medeniyetin beşiği modern ülkeler dışarıdan göründüğü kadar güçlü olmadıklarını kendileri d...

SAĞLIKLI İNSAN

            İnsanoğlunun ortalama ömrü 1900’lü yılların başına kadar 30 yıl civarındaydı. Bu rakam 1950’li yıllarda 48 yıla günümüzde de 72 yıla kadar ulaştı. Son yüzyıldan önceki on binlerce yılda ortalama insan ömründeki değişim 5-10 yıl arasında değişmektedir. Son yüzyılda insan ömründeki artışın sebebi ne?   Öncelikle son yüzyıl içinde büyük gelişim sağlayan bilim teknolojileri insanı, bakterileri, virüsleri yani Dünyadaki diğer canlıları daha iyi tanımamızı sağladı. İnsan vücudunu tanıdıkça hastalıkları ve tedavi yollarını araştırmak ve çözüm bulmak daha kolaylaştı. Hastalık ajanı olan bakteri, virüs ve parazitleri tanıdıkça bunlara karşı tedavi yolları geliştirdik. Böylelikle geçmiş zamanlarda basit hastalıklardan ölen insanları tedavi etme imkânına sahip olduk. Sağlık sistemi son yüzyılda mucizevi bir gelişim sağlayarak insan ömrünün uzamasına büyük katkı sağladı.             Uzun ve ...