Ana içeriğe atla

SAĞLIKLI BİR DÜNYA İÇİN İNEKLER Mİ, İNSANLAR MI, AZALTILMALI?

 


            Dünya nüfusu 8 milyarı geçti. Nüfusu hızla artan insanoğlu kendine yeni yaşam alanları açmak için yoğun bir çaba içerisine girdi. Yeni yaşam alanının yanında hızla artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için bir yandan birim alandan daha fazla ürün elde etmeye çalışırken diğer yandan yeni tarım alanları açma çalışmalarını sürdürmektedir. Artan insan nüfusu gelişen teknoloji, ulaşım araçları enerji ihtiyacını artırmış ve bizleri daha fazla fosil yakıt kullanımına itmiştir. Günümüzde insanoğlunun yaşam tarzı dünyanın Karbon dengesini bozmuş ve küresel ısınma dolayısıyla büyük bir iklim krizi ile baş başa bırakmıştır.

            Seller, orman yangınları, kuraklık insanları zor durumlarda bırakmaya devam etmektedir. Başta gıda üretimi kaynaklı olmak üzere gelecekte bizi zor günlerin beklediği aşikârdır. Tam da bu nokta devletler bu olaya karşı çözüm arayışlarına girmiştir. Bazı kesimler Küresel ısınmadan dolayı inekleri suçlayıp, yapay et fikrine insanları alıştırmaya çalışmaktalar. Ancak bazıları da teşhisi doğru koyup tedaviyi yanlış yapmaktadır. İnsan sayısının azaltılmasının gelecekte yaşayacak insanların daha sağlıklı yaşamaları için önemli olduğunu savunmaktalar. Bu tezi ortaya koyanların bunu nasıl yapmayı planladıklarını açıklamaları gerektiğini düşünüyorum. Zira geçtiğimiz yıllarda Covid-19 pandemisi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 7 milyona yakın insanın öldüğü biliniyor. Covid-19’un çıkışı hala açıklanamazken ve birçok soru işareti taşıyorken, acaba birileri nüfus azaltma işlemine başladı mı? sorusu akıllara geliyor.

            Dünya var olduğundan günümüze bilgi ve donanım olarak en üst düzeyde bulunan insanoğlu küresel ısınmaya çözüm olarak inekleri veya insanları azaltmayı hedefliyorsa gelecek kuşaklar için daha çok endişelenmek gerektiğini düşünüyorum. Muhteşem bir denge içinde var edilen yeryüzünün dengesini yaşam tarzımız ile tüm canlılar için cehenneme çeviren bizler, yeryüzüne saygı duyarak yaşamayı seçip cennete çevirmek yerine nasıl daha yaşanmaz hale getirebiliriz in çabası içindeyiz. Hâlbuki bilim insanları enerjide rüzgar ve güneş enerjisi gibi doğal enerji kaynakları kullanımının öneminden bahsetmekte. Çevreye saygılı ve duyarlı, dünyanın kaynaklarını yerinde kullanan ve tüm canlıların yaşam hakkına saygı gösteren bir insanoğlu bu işi rahatlıkla başarabilir.

            Daha yaşanılabilir ve daha sağlıklı bir gelecek için, daha sağlıklı bir Dünya’ya, daha sağlıklı bir Dünya için doğaya  (bitki, hayvan tüm canlılara) saygılı ve birbirine saygılı bir insanoğluna ihtiyacımız var. Gelecek nesiler için Dünya’yı hep birlikte koruyalım. Hiçbir canlı öldürülmesin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VETERİNER HEKİMLİKTE GEÇMİŞ VE GELECEK

  Veteriner Hekimlik mesleğinin insanoğlunun geleceğinde önemli bir rolü olduğunu son dönemde yaşanan zoonoz kökenli hastalıkların artışıyla tüm dünya öğrendi ve bu bize ağır bedeller ödetti. Gelişmiş ülkeler Veteriner hekimlik altyapılarına yatırım yaparak güçlendirmeye çalışıyorlar. Ülke olarak biz hala Veteriner Hekimlik mesleğini birilerine anlatmak ile uğraşmaya devam ediyoruz. Veteriner hekimlik mesleği tarihi beşeri hekimlik ile doğrudan bağlı ve tarihi binlerce yıl öncesine dayanan bir meslek gurubudur. Bunu anlatmaktan ve söylemekten bıkmayacağız. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesine 1994 yılında kayıt olan ikinci dönem mezunlarındanım. Bir koridorda Ziraat, Veteriner ve İlahiyat Fakültelerinin ortak derslikleri vardı. Bazen derslik bulamaz bahçede ders yapardık.  Birçok derse dışarıda üniversitelerden hocalar geliyordu. Hastane veya klinikten bahsetmeye gerek yok zaten. Bu şartlarda Türkiye’nin dört bir yanından gelmiş pırıl pırıl genç Veteriner Hekim adayları olarak mesl

BİRLİKTE ÇALIŞMA AZMİMİZ VE MESLEKİ KAYIPLARIMIZ

              Dünya Veteriner Hekimler Birliği  (WVA),  Veteriner hekimlik  mesleğini dünya çapında temsil eden küresel bir meslek kuruluşudur. 1863 yılında Dr J. Gamgee, ilk Uluslararası Veteriner Hekimler Kongresini toplamış. Sonrasında bu girişim "Dünya Veteriner Hekimleri Birliği" halini almıştır. Ulusal düzeydeki meslek kuruluşları bu organizasyona üye olmuşlar ve bu sayede uluslararası koordinasyon sağlanmıştır. Bu birlik, ulusal düzeydeki  veteriner tıbbın  farklı alanlarında çalışan veteriner hekimler için bir çatı kuruluştur.  Dünya Veteriner Hekimleri Birliği, Hayvan ve insan sağlığı konularının yanı sıra hayvan refahı konusunda ve birliğe üye örgütlerin/hekimlerin hakları konusunda faaliyetler gösterir. Veteriner hekimliği mesleğinin ve veteriner tıp biliminin geliştirilmesini amaçlar. Türk Veteriner Hekimleri Birliği’de  bu birliğin bir üyesidir. Türk Veteriner Hekimleri Birliği , Türkiye sınırları içerisinde mesleğini icra eden  Veteriner hekimlerin  üye ol